Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ . ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ.

ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ . ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ.

ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ

Είμαστε σίγουροι ότι μόλις διαβάσατε το όνομα Λήδα Βαρβαρούση , πολλοί από εσάς φέρατε αρκετές εικόνες στο μυαλό σας . Τριγωνοψαρούλης , Μάικ ο Φασολάκης, Ένα φίδι .....τρομερό, Ένας καλόκαρδος....... καρχαρίας , Ένας πολύ γλυκός ....λύκος και τόσες άλλες.

Είναι άλλωστε συνηθισμένο οι περισσότεροι εικονογράφοι να αναγνωρίζονται από το έργο τους. Σήμερα θα γνωρίσουμε από κοντά τη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση ως καλλιτέχνιδα, ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα. Εξάλλου η προσωπικότητα είναι αυτή που οπλίζει το πινέλο του καλλιτέχνη με χρώμα και φαντασία....

Ας ξεκινήσουμε , λοιπόν με τα βασικά! Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον και ο κόσμος της φαντασίας και του σχεδίου την κατέκτησε από μικρή. Αποφοίτησε από τη σχολή Βακαλό, όπου διδάχτηκε ζωγραφική κοντά στους εικαστικούς Ελένη Αντωνίου και Δημήτρη Μάζη και συνέχισε τις σπουδές της στο leeds της Βρετανίας.

Είναι μητέρα δύο παιδιών , της Ίριδας και του Πάρι . Έχει ένα σκύλο τη Λούνα κι ένα περιστέρι τον Πιπέρη.

Εργάστηκε ως εικονογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια για μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες μέχρι το 1993, που αποφάσισε να ανοίξει το δικό της δημιουργικό γραφείο και να ξεκινήσει να εικονογραφεί παιδικά βιβλία.

Μέχρι σήμερα έχει γράψει 15 βιβλία και εικονογραφήσει περίπου 200 βιβλία στην Ελλάδα , από τα οποία κάποια κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες. Το 2006 εικονογράφησε το βιβλίο της Γλώσσας της Α Δημοτικού και το Λεξικό για τις Α-Β-Γ τάξεις του Δημοτικού σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το 2007 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο εικονογράφησης για το βιβλίο « Ένα σκουλήκι με φτερά» από τη σειρά «Τρελοδαγκωνίτσες» από το South East Europe Children Literature Center(Σόφια , Βουλγαρίας).

Το 2009 συνεργάζεται με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για τη δημιουργία του παραμυθιού «Μια παρέα με καρδιά», που απευθύνεται στα παιδιά όλης της Ευρώπης. Είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έργα της παίζονται σε θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρο. Συνεργάζεται επίσης με το ΕΚΕΒΙ, με δήμους, βιβλιοθήκες, μουσεία και σχολεία, όπου παρουσιάζει τα βιβλία της σε παιδιά.

Και δεν είναι να απορεί κανείς για το μέγεθος του έργου της , όταν μάλιστα η ίδια έχει δηλώσει «Ό,τι δω ή σκεφτώ ή ακούσω , μπορώ να το ζωγραφίσω αυτόματα». Της άρεσε πολύ να της διηγούνται και να της διαβάζουν, όταν ήταν μικρή . Μαγευόταν με τα βιβλία που είχαν εικονογράφηση. Αργότερα όταν έμαθε να διαβάζει μόνη της , έβρισκε μεγάλη απόλαυση σε αυτή τη διαδικασία και αυτό την οδήγησε στο να αποτυπώνει τις δικές της ιδέες με λόγια , τις σκέψεις και τις ανησυχίες της ..... Με τη συγγραφή ασχολήθηκε, όταν κάποια στιγμή πήρε το θάρρος κι έδειξε τα κείμενά της.

Την εμπνέει η ηρεμία για να κατέβουν οι ιδέες ,όπως χαρακτηριστικά λέει, αλλιώς φοβούνται και δεν έρχονται!!!! Της αρέσει να δημιουργεί ένα βιβλίο για παιδιά από την αρχή. Από την πρώτη εκείνη φλογίτσα που την τσιγκλάει όπου κι αν πάει και της λέει «σκίτσαρε, σημείωνε κάτι καινούριο γεννιέται!»

Οι ήρωες της, τους οποίους χαρακτηρίζει η φαντασία και το χιούμορ είναι ιδιαίτερα γνωστοί και αγαπητοί στα παιδιά. Αγαπημένοι της ήρωες τα ζώα. Προτιμά να τα ζωγραφίζει, της αρέσει να τους δίνει ομιλία και να μιλούν αυτά, για θέματα που είναι δύσκολα οι άνθρωποι να ακούσουν. Στόχος της είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα ταλέντα και τα συναισθήματά τους. Να γελάσουν, να ψάξουν, να ενδιαφερθούν, να νιώσουν , να αγαπήσουν.

Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε το τελευταίο της βιβλίο « Ένα πουλί .... στην πρίζα» . Αυτό είναι το δωδέκατο βιβλίο από τη σειρά « Τρελοδαγκωνίτσες». Είναι μια ιστορία που με ένα εκπληκτικό έμμετρο τρόπο και στίχο παρουσιάζει τη σημερινή κατάσταση όχι των παιδιών αλλά των μεγαλύτερων σε ό,τι αφορά τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. « Ένα πουλί..... στην πρίζα» ή « Ένας άνθρωπος στην πρίζα.....». Η ιστορία μιλάει για ένα σύγχρονο πουλί που ζει σε ένα παράξενο κλουβί , χωμένο μέσα στις οθόνες και στα καλώδια , που νομίζει ότι είναι ευτυχισμένο. Ένα βιβλίο επίκαιρο όσο ποτέ. Ζούμε πραγματικά την εποχή των οθονών , των ηλεκτρονικών φίλων , των μηνυμάτων και της απομόνωσης. Ένα βιβλίο που αφυπνίζει συνειδήσεις, που διδάσκει και που παροτρύνει μικρούς και μεγάλους να ξεκολλήσουν από τηλεοράσεις και υπολογιστές, γιατί η πραγματική ζωή είναι μακριά απ αυτά και πρέπει να τη ζήσουν.

Τούτο το βιβλίο είναι απ τα καλύτερα της σειράς. Ταλέντο διπλό ! Συγγραφή και εικονογράφηση μαζί δίνουν άριστο αποτέλεσμα. Η εικόνα που θα δημιουργηθεί είναι η ψυχή μιας ιστορίας κι όταν ο ίδιος την εικονογραφείς είναι αναμενόμενο πως το όποιο βιβλίο θα έχει την απόλυτη ταύτιση με ότι ήθελε να δώσει ο δημιουργός του.

Κάπως έτσι, λοιπόν η Λήδα Βαρβαρούση έφτασε να είναι η ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο Άντερσεν 2016 στην κατηγορία της εικονογράφησης παιδικών βιβλίων! Το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν , ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων , γι αυτό και λέγεται το « μικρό Νόμπελ». Η τιμή αυτή καθεαυτή είναι μεγάλη , εμείς πάντως της ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!

Συγγραφικό έργο

Ένα φίδι ...τρομερό.

Ένας καλόκαρδος καρχαρίας.

Ένας πολύ γλυκός ...λύκος.

Μια αράχνη μόνη.... ψάχνει.

Προσοχή! Το πρόβατο.... δαγκώνει.

Ένα γουρούνι..... με ταλέντο.

Ένα ψάρι ....που δεν ήξερε να κολυμπάει.

Ένας ποντικός ....κάπως βιαστικός.

Ένα σκουλήκι....με φτερά.

Μια μέλισσα.... με λύση.

Τι ρόλο παίζει αυτή η αγελάδα?

Το αγαπημένο μου σπιτάκι.

Εικονογράφηση

Μάικ ο Φασολάκης

Τριγωνοψαρούλης

Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος.

Τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία.

Ο αδερφός του τριγωνοψαρούλη

Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη

Από τη σειρά       «Μυθολογικά Παραμύθια» της Βούλας Μάστορη

Ο μικρούλης Δίας.

Ο μικρούλης Ερμής.

Ο μικρούλης Απόλλωνας.

Και τόσα ..... τόσα άλλα..........

 

Η παρουσίαση έγινε από τη Δ/ντρια του σχολείου